Önceliğimiz Kaliteli Eğitim,Nitelikli Eğitmenler ve Aile Değerlerimizden Ödün Vermemektir...

Yunan Dansları

  • Kurslarımız
  • Yorum yapılmamış
  • Neslihan KÖKSAL

Aslında herkesin Sirtaki olarak bildiği dansın gerçek adı Argo Hasapiko (Yavaş Kasap) ‘dır. Ancak söz konusu dansın adı hemen hemen bütün dünya tarafından Sirtaki olarak bilinmektedir. Gerçekte Sirtaki isimli bir dans türü yok. Sirtaki aslında sadece bir film müziği, bir şarkının adıdır. Nikos Kazancakis’in romanından uyarlanan “Zorba The Greek” isimli filmde kullanılan bir şarkının ismi. 1964 Yılında Michael Cacoyannis tarafından çevrilen ve orjinal adı Alexis Zorbas olan film, uluslararası sinema Dünyasında Zorba The Greek adıyla tanındı. Filmde dans çok önemli, çünkü hayata dans ederek sarılan bir adamın öyküsü bu. Filmin müziği de çok büyük bir ustaya, Mikis Theodorakis ‘e ait. Bu büyük usta, filmin müziğini, filmin konusunu destekleyecek şekilde, dansa yönelik olarak tasarlamış. Yavaş bir tempo ile dans edilen hasapiko müziği ile, hızlı bir tempo altında dans edilen haseposerviko müziklerini bir tek melodi içerisinde birleştirmiş. Ortaya çıkan şarkıya da Sirtaki adını vermiş. Bugün halen, Hasapiko ve Haseposerviko danslarına, hatta Zeybetiko (Zeibekiko) dansına dahi çoğunlukla Sirtaki denilmektedir.

Sirtaki Dansı dünyanın pek çok yerinde en önemli, hatta ulusal Yunan dansı olarak bilinir. Oysa Yunanistan içinde durum hiç de böyle değildir; en az Sirtaki kadar hatta belki de ondan daha fazla yaygın olan birçok Yunan dansı bulunmaktadır. Bugün Yunanistan’da sirtaki yapmak isterseniz müzik yapan kişilerden “hasapiko” parçası istemelisiniz.

Hasapiko, İstanbul kökenli bir danstır. Bizans İmparatorluğu döneminde Fener ve Balat’ta yaşayanların büyük baş hayvan kestikten sonra şükür amacıyla hayvanın etrafında bir daire oluşturup birbirlerine bağlanarak dönmeye başlaması ve hayvanı kesen kasaba ithafen bu yaptıkları figürlere “kasapiko”, “hasapiko” ismini vermeleriyle bugün ünü dünyaya yayılmış hasapiko dansının temelleri atılmıştır.İlk doğduğu yıllardan bu yana çeşitli yorumlarla zenginleştirilmiştir. Politiko Hasapiko (İstanbul Hasapikosu), Hasapiko (Yunanistan’da daha yaygınlıkla oynanan ve biraz daha yorumlanmış hali) gibi türlerinin yanında modern öğreticilerin kendi yorumlarını katarak ürettikleri pek çok koreografi mevcuttur. İlk seviye sirtaki (hasapiko) daha basit, hemen herkesin rahatlıkla uygulayabileceği figürlere sahipken sonrasında yorum farklarının da etkisiyle isteyenler için oldukça performans gerektiren figürlerle zenginleştirilmiştir.

Hasaposerviko bizdeki kasap havası figürlerine uyabilecek bir ritme sahiptir ve sirtakiden farklı bir danstır. Hızı gereği daha seri figürler gerektirir.

Zeybekiko, Anadolu’da, Ege’de doğan ve 1923 yılında yaklaşık iki milyon insanın karşılıklı ve zorunlu olarak göç ettirildiği mübadele (Türk – Yunan Zorunlu Nüfus Değişimi) sözleşmesinin ardından Yunanistan topraklarına taşınan bir zeybek türüdür.Kendine özgü aksak ritmi ve tavrıyla bugünkü Türkiye topraklarında icra edilen zeybek türlerinden belirgin biçimde ayrılır. Zor hayat şartları, Anadolu özlemi, aşk acıları, sarhoşluk, itilmişlik, yalnızlık ve bunların arasına karışan tüm dertler yepyeni ve biraz da külhani yapılı insanları yaratmıştır. Ve bugün dinlemekten ve seyretmekten çok hoşlandığımız Zeybekiko doğmuştur.

Yunan Dansları derslerimize katılarak artık sizde keyifle izlediğiniz bu dansı öğrenebilir ve keyifle yapabilirsiniz.

Rolex Replica Watches https://www.iswwatches.com
blancpain replica watches roger dubuis replica watches Chopard Replica Watches Corum replica Zenith Replica Watches